Stecco metodin mukainen fasciamanipulaatio – faskiamanipulaatio – fascial manipulation on tuki- ja liikuntaelimistön uusin fysioterapeuttinen tehokas lähes kaikkien tule-vaivojen hoitomahdollisuus.

Pohjois-italialainen fysioterapeutti Padovan yliopistokaupiungista, Luigi Stecco, alkoi kehittää faskiamanipulaation biomekaanista mallia ja terapiaa jo 35 vuotta sitten. Viitisen vuotta sitten, fascia-tutkimuksen viritessä aktiiviseksi kaikkialla maailmassa, alkoi Luicin lääkäri-poika ja lääläri-tytär yhdessä muiden Padovan yliopiston lääkäreiden, kuten myös alussa erään ranskalaisen yliopiston lääkäreiden kanssa tutkia ja kehittää edelleen fasciamanipulaation biomekaanista mallia ja terapiaa. Tohtori Antonio Stecco on fysiatrian erikoislääkäri ja professori Carla Stecco on sekä ortopedian erikoislääkäri että patologis-anatomisen laitoksen professori. Tänä päivänä ollaan tilanteessa, jossa Stecco metodin mukaisen fasciamanipulaation biomekaaninen malli ja terapia on todistutettu lukuisissa tasokkaissa lääketieteellisissä tutkimuksissa toistaiseksi ainoana fysioterapiamuotona olevan tieteellisesti oikeaksi todistettu ja hyväksytty kaikkialla maailmassa. Terapia-koulukunta on kiilannut käytännössä fysioterapian kärkeen mm USA:ssa, Australiassa, Uudessa Seelannissa ja monissa Euroopan maissa ja on leviämässä kulovalkean tavoin Kiinassa – koska fasciamanipulaation biomekaaninen malli on tarjonnut myös länsimaalaisen lääketieteen kautta oikeaksi todistetun ja luontevan teoriataustan myös akupunktion lihaksia ja lihaskalvoja rentouttavalle vaikutukselle. Akupunktio- tai ns triggeri-pisteet on havaittu olevan pitkälti samoja kuin fasciamanipulaation fascian hoitopisteet ovat.

Nimensä mukaisesti faskiamanipulaatiossa keskitytään faskiaan ja nimenomaan sekä pinnalliseen että varsinkin syvään faskiaan. Viime vuosien aikana on tieteellisesti selvitetty, että jopa n. 30-35 % lihassoluista kiinnittyy sitä ympäröivään 3-kerroksiseen syvään faskiaan ja loput n. 65-70 % jänteen kautta luuhun.

Edellinen havainto tarkoittaa sitä, että n. kolmasosa lihaksen tuottamasta voimasta välittyykin faskian kautta eikä kuten vielä 5 vuotta sitten yleisesti ajateltiin pelkästään jänteiden kautta. Tämä oli ensimmäinen tärkeä havainto, joka tekee fasciasta merkittävän rakenteen ihmisen toiminnalle ja liikkumiselle.

Toinen, ehkä vieläkin tärkeämpi havainto on ollut faskiasda havaittu runsas hermotus ja runsas liikettä ja asentoa aistivia reseptori-solujen määrä, joita on faskiassa huomattavasti enemmän kuin lihaksissa, jänteissä tai nivelsiteissä. Tämän takia faskialla on merkittävä rooli myofaskiaalisten lihas-ketjujen liikkeitten suorituksissa ja kontrollissa, ja että fascia on mukana kaikkien asentojen ja liikkeiden kontrollissa, riippumatta siitä tekeekö fascian alla oleva lihas juuri silloin työtä vai ei.

Faskiamanipulaatio perustuu faskian kolme-kerroksisen liukuma-rakenteen toiminnan normalisointiin seuraamalla, ja kitkahieronnan tapaan hoitamalla, faskiakerrosten normaalisti liikkuvien mutta liimautuneiden hoitopisteiden muodostamia linjoja. Osa hoidettavista pisteistä voi olla melko kaukanakin varsinaisesta kipualueesta.

Faskia on rakenteeltaan kolmekerroksinen ja näiden kerrosten tulisi liukua toisiinsa nähden – kerrosten välillä normaalisti olevan nestettä keräävän hyauronaatti-pitoisen geelin avulla. Faskia ei veny. Kerrokset voivat liimautua toisiinsa useinmiten juuri perinteisissä triggeri- ja akupunktiopiste-paikoissa lihasten ja lihaskalvojen ylikäytön ja staattisen rasituksen, tulehduksen tai arven vuoksi. Siitä seuraa ongelmia voimantuotossa ja tasapainossa, liikerajoitusta ja kipua paineeseen reagoivien hermopäätteiden ärtyessä. tilannetta voi verrata siihen, että liimaa paidan kiinni kylkeensä ja sitten yrittää nostaa kättä. Kyseissä fasciakerrosten liimautumispaikoissa faskiakerrosten liukuaine häviää, mutta faskiakerrosten liikkeen ja liukuaineen on todistettu palautuvan fascia-manipulaatiolla.

FASKIA-VERKOSTOJEN TUELLA KEHOMME PYSYY MM PYSTYSSÄ, KASASSA JA TOIMINNASSA

Faskia eli kalvo on sidekudoksen tyyppi.Faskia-vaipat ympäröivät ja tunkeutuvat lähes jokaiseen kehon osaan.

Faskiat ympäröivät yksittäisiä hermosäikeitä ja ne myös sitovat hermosäikeitä suurempiksi hermorunkoiksi.

Löysemmät faskia-verkot pitävät rasvakudoksemme paikoillaan, samalla kun ne pehmustavat ja suojaavat muita kudoksia.

Faskia ympäröi myös verisuonia ja laskimoita sekä jokaista lihasta ja lihaksen osaa.

Kaikkien lihasten faskioissa on kolme kerrosta endomysium, perimysium ja epimysium.Nämä kolme lihasfaskian kerrosta yhdistyy lihaksen päissä muodostamaan lihaksen jänteen.

Em lihasten faskiaverkosto ei pääty siihen, että faskioista muodostuva jänne kiinnittyy ja uppoaa luuhun, vaan sen jälkeen faskia leviää viukamaisesti ympäröimään luuta ja muodostamaan luukalvon.

Luun toisessa päässä luukalvo muuntautuu ja jatkuu jälleen lihaksen kiinnityksen tai jänteen kautta lihaskalvoksi jne, jolloin lopulta mm päälaki on yhdistetty faskialla varpaisiin saakka.

Kun huomioidaan se, että faskia ympäröi tai läpäisee kaikki kudostyypit ja kohde-elimet kuten hermot, verisuonet, laskimot, imusuonet, rasva ja sisäelimet, ei ole ihmekään, että faskiaverkostoa kutsutaan myös sidekudokseksi.